4 Klargøring af WinUAE / Installation af Amiga OS

Installationen af Amiga OS kan gøres fra disketter på den fysiske maskine, eller via WinUAE

Der er lidt småforberedelser til WinUAE, men ellers er det samme procedure. Jeg installerer OS2.1 men guiden kan sagtens følges selvom du har OS2.0, 3.0 eller 3.1.

Krav til WinUAE

  • Amiga OS på ADF filer
  • Kickstart rom
  • Kortlæser til CF kort

Har du de fornødne muligheder for installation på den fysiske maskine, hop ned til video guiden.

Hvis man ikke har Amiga OS eller Kickstart rom kan man købe Amiga Forever det skal være plus pakken da value kun har 1.3 kickstart romen. Du kan også søge efter dem på nettet men de kan være lidt svære at finde. Din amiga har en kickstart rom, det er lovligt at kopiere den ned så den kan bruges i WinUAE, der findes nogle værktøjer til det på http://aminet.net samt Amiga OS følger med maskinen når den købes fra ny. Så at hente det fra nettet er efter min mening ikke ulovligt, til gengæld er det ulovligt at hente en anden kickstart version end der sidder i din amiga.

Installationen af WinUAE hopper jeg lidt hurtigt hen over, den kan hentes her http://www.winuae.net/, det er en simpel procedure at klikke næste, næste, næste.

Når WinUAE er installeret, find mappen hvor den er installeret, opret en undermappe med navnet roms (fx C:ProgrammerWinUAEroms) kopier din kickstart rom ned i dette bibliotek.

[Update 2015-05-23 – Dette er ikke længere nødvendigt i nyere versioner af WinUAE, men jeg efterlader denne paragraf hvis der stadig skulle opstår problemer]  Opret en ny genvej til winuae.exe programmet, rediger denne genvej ved at højre-klikke på genvejen og klik egenskaber. I program stien tilføj efter den fulde sti til winuae denne parameter  -disableharddrivesafetycheck (fx C:ProgrammerWinUAEwinuae.exe  -disableharddrivesafetycheck) hvilket gør at du får mulighed for at tilkoble en fysisk disk til WinUAE. Omdøb evt. den nyoprettede genvej til noget sigende. Start WinUAE fra den nyoprettede genvej, WinXP brugere er lige til, men Vista/Win7 skal højre-klikke på genvejen og klikke Kør som Administrator.

Start WinUAE.

Når programmet er startet op find paths menuen i venstre side og kontroller at System ROMs: stien passer med den sti til rommerne vi oprettede tidligere. Klik på knappen “Rescan ROMs”. Find nu menuen “Quickstart” og vælg den maskine du har, fx A600.

Hop ned til menuen “Hard drives” og klik på “Add Hard Drive…” (kan du ikke klikke på den fordi den er inaktiv, er det fordi du ikke kører WinUAE som administrator, hop nogle linier tilbage og læs afsnittet om start af WinUAE).

Add harddrive

Nu skal du holde tungen lige i munden, du skal vælge den rigtige disk, hvis du vælger den forkerte kan du ødelægge dine eksisterende data, men du vil typisk kunne genkende den pga størrelsen. Jeg vil ikke kunne holdes ansvarlig hvis du ødelægger dine data.

Her kan du se at det er en USB CF reader, og disken er 123MB (rigtig størrelse er 128MB) og de andre diske er operativsystemet på 233GB og 931GB det varierer fra maskine til maskine, så jeg kan ikke give en præcis løsning. Hvis du bruger en anden kort størrelse vil der selvfølgeligt stå dette i stedet.

Hvis du er i tvivl, lav en screenshot og kontakt mig, så skal jeg fortælle hvilken du skal bruge.

Når den rigtige disk er valgt skal du ændre nogle indstillinger. Sæt flueben i “Read/write” sæt HD Controller til “IDE0” og klik på knappen “Add hard drive”.

I menuen til venstre klik på “Floppy drives” det er her du isætter disketter. I video guiden har jeg valgt at benytte mig af alle 4 drev, DF0 = Installer, DF1 = Workbench, DF2 = Locale og DF3 = Extras . Isættelsen af ADF disketter sker ved at klikke på knappen ud fra det pågældende drev “…” her skal du navigere ned og finde dine ADF filer til Amiga OS.

Længere nede på siden kan du vælge at sætte “Floppy drive emulation speed”, jeg har sat min til “Turbo” ved at flytte slideren helt til venstre.

Husk, på et hvilket givent tidspunkt, når WinUAE er startet op, kan du trykke F12 og gå herind i denne menu og isætte en ny diskette, du behøver ikke trykke “eject” først, men kan nøjes med at klikke på “…” knappen. Tryk på OK knappen for at aktivere dine valg.

Konfiguration af dit CF kort / Harddisk samt installation af Amiga OS

Filmen er ikke accelereret så den kan godt være kedelig i meget af tiden.

VIGTIGT: Benyt dig altid af en kopi af dine ADF filer, hav altid en sikkerhedskopi! nogle af disketterne må ikke være skrivebeskyttede og den emulerede Amiga kan godt finde på at skrive til dem. Det vises i videon når den klager over en fejl på disketten. Jeg benytter mig af en frisk kopi fra mit originale ADF sæt for at komme videre når det sker.

Du bestemmer selv hvordan du vil partitionere dit CF / Harddisk.

Ting jeg sætter under klargøringen af harddisken.

  • Harddisk setup kræves for at fortsætte.
  • Max transfer speed : 1fe00  (CF kort kan have problemer hvis transferspeed er højere. Oplever du nogle problemer, sæt den ned til “fe00”
  • Bootable : Yes  den første partition skal stå til bootable, ellers kan den ikke starte op
  • Partitions størrelse 30/90MB her bestemmer du selv hvad du vil have.

Efter endt partitionering genstarter jeg amigaen det kan gøres med CTRL-Win-Win tasterne eller fra F12 (Reset)

Efter genstart formateres partitionerne med en Quick format, slow er ikke nødvendig.

Installationen er lige til, vælg gerne andre sprog/indstillinger hvis du har behov for dette.

Når installationen er færdig kan du flytte CF kortet / Harddisken til amigaen og starte den op der.

God fornøjelse

I Næste afsnit installerer vi WHDLoad samt klargører så vi kan benytte os af PCMCIA

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.