C64 1541-II drive modifikation

Efter kort tid efter min bestilling fik jeg min ZoomFloppy.

Jeg havde ikke regnet med at det gik så stærk, specielt når jeg normalt handler på ebay med free shipping, som tager typisk 1 måneds tid før varen modtages.

Læs om ZoomFloppy her.

Mit behov er at kunne nibble disketter, specielt da jeg har en stak MicroProse spil med RapidLok beskyttelse. Læs om RapidLok på c64 preservation websitet.

Nibbling kræver – i ent 1541 drev – en 1541-II rom (251968-03 / gul pil), hvilket mit drev heldigvis har. Ellers kan en 27c128 eprom med en 1541-II rom erstatte den det.

Jeg bruger et 1541-II drev gennem hele artiklen. For en anden model findes der et link i bunden af artiklen der kan bruges. Denne artikel er baseret på det link.

Det er denne (rød pil) VIA chip der skal kigges på.

Der kan gøres to ting. Lodde kredsen ud og montere en sokkel, eller lodde ledninger direkte på kredsen. Jeg har valgt at lodde kredsen ud og montere en sokkel istedet. Dette kan ikke anbefales hvis man ikke har det rigtige udstyr. Ved lodning af ledninger direkte på kredsen, skal pin 2 af VIA kredsen afbrydes fx med en skalpel, se linket i bunden for mere info.

Ledningerne skal forbindes således.

Via ben 15ben D-SUB
2 1
3 2
4 3
5 4
6 5
7 6
8 7
9 8
18 9
39 10

Jeg har valgt at benytte mig af et 15 bens D-SUB hun stik, de fleste vælger dog et hanstik her. Der er en del fordele ved at have et hunstik på drevet. Som tommelfinger regel siger man at output stik er hunstik, bare kig på en 230v stikkontakt hvilket ikke er særligt smart hvis det var et hanstik. Bzzz. Ud over det, så er der ikke nogle ben der vil blive bukket under transport/opbevaring af drevet. Det er noget nemmere at skifte et stik på et kabel, end det er på drevet når først det er monteret.

15 pin D-SUB hun stikket set fra forbindelses siden. De røde tal er kun for at tallene ikke skal smelte sammen hvis de alle var gule. Der er ellers ingen forskel.

Stikket set fra lodde siden.

Jeg benytter mig af to 40 pin DIL sokler den ene som er loddet fast til drevets bundkort, og et andet som ledningerne loddes til. Der findes nogle meget billige sokkler derude. En af dem vises øverst på billedet herunder. Jeg kan ikke anbefale at disse bliver brugt, da de har for korte ben og laver dårlig forbindelse når de stables oven på hindanden. Der findes nogle – noget dyere – sokler med “tulipan-ben” navnet siger sig selv når man ser udformningen af benene. Tulipan benene vises neders på billedet herunder. Har man éen af hver af disse sokler kan jeg anbefale at det er den billige der bliver loddet fast til bundkortet.

Man kan bruge hvilke ledninger man har lyst til. Jeg har valgt at bruge et IDE fladkabel – 80 ledere / UDMA – de er noget tyndere end et 40 leders IDE kabel.

Det interne kabel vist her. Bemærk jeg brugte den billige sokkel her, men blev nødttil at montere 2×20 pins tulipan stik – som vist nederst på billedet ovenover – for at få forbindelse. En ordre på sokler med tulipan ben er på vej, men med free shipping, så der går en lille måneds tid, og hvem kan vente på det ?

 

Den første test gik galt, det var før jeg monterede stikkene med tulipan benene, men efter denne rettelse fik jeg lavet mit test setup – den mekaniske del af drevet mangler stadig her.

Efter at konstatere at opstillingen virker, er det nu tid til at montere det hele i en permanent løsning.

Det interne stik skal fastsættes. Så en billlig kopi af en dremmel + en skæreskive – jeg har selvfølgeligt målt op hvor der skal skæres – benyttes.

Stikket sættes til, med så meget stik på ydersiden, ellers kan man risikere at man ikke kan sætte stikket på forlænger kablet ordenligt til. Man kan vælge at skrue stikket fast. Jeg har valgt at bruge hot-glue.

 

En ordenlig blob af hot-glue også ind over ledningerne som hjælper til med at man ikke får revet ledningerne over nede ved lodningerne. Det er her ledningerne, uden afstivelse, typisk knækker.

Montering af alle delene i kabinettet, drevet er nu funktions dygtig til at lave parallel overførsler med, samt nibble, men garantien dækker ikke længere 😛

Bla Dolphin DOS og Speed DOS virker også med denne modifikation. Til PC parallel ports overførsel findes der også bla XP1541 kablet.

Eftersom jeg har købt en ZoomFloppy er dette nok til mig. Dog overvejer jeg at anskaffe en Dolphin eller Speed DOS til C64’eren.

Dolphin/Speed DOS gør at overførsler mellem diskettedrev og C64 sker over parallel porten som er meget hurtigere end seriel overførslen der normalt sker. Disse to er begge nogle rom opgraderinger i C64’eren. Har man et parallel kabel til dette setup, kan man koble print-kant stikket – som er det man sætter til C64’erens user port – til ZoomFloppy’ens kant stik.

Parallel stikket til ZoomFloppy er et 15 bens D-SUB han til 15 ben D-SUB hun. Der skal kun bruges 8 ledninger her, så et netværkskabel er helt perfekt til det. stik forbindelser er lige over

 

15 ben hun 15 ben han
1 1
2 2
3 3
4 4
5 5
6 6
7 7
8 8

Ben 9 og 10 benyttes ikke til ZoomFloppy, disse er handshaking signaler, som bruges til parallel forbindelsen til C64. Til ZoomFloppy skal seriel kablet bruges til denne kommunikation istedet.

Tid til at teste om alt virker efter samlingen.

En standard C64 formateret diskette med nogle få programmer på.

Kommunikationen virker, og der kan nibbles original disketter.

Artiklen er baseret på instruktioner fra  Peter Schepers website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.