1. Hvordan man sikrer sine Commodore disketter/bånd til eftertiden – Introduktion.

Der findes efterhånden en god del værktøjer og metoder til at sikre sit retro software. Jeg kommer ind på at dække flere af dem, men ikke alle.

Artiklerne i denne serie dækker primært Commodore 64, men kan også bruges til andre Commodore maskiner.

Men hvorfor skal softwaren sikres hvis den allerede er ude på det store internet? I de fleste tilfælde er dette også korrekt. Men det er for mange nu dejligt at have en kopi af sine disketter – som man selv har konstrueret dem – på et moderne medie. Som vi alle sikkert ved, så blev der cracket stort set alle spil og programmer til Commodore maskinerne. Men til disse cracks var der typisk også en crack intro, og da mange scene grupper crackede disse spil og programmer, findes der så også mange forskellige versioner, og mange forskellige crack introer. Men der blev også lavet mange demoer, disk magaziner, hackede versioner af software osv osv. Alt dette er der en eller flere personer der har været med til at lave. Hvilket burde sikres for så lang tid som muligt.

Så det kan godt være at spil x findes på internettet som er cracked af gruppe y, men du har måske spil x cracked af gruppe b, eller cracked af gruppe y med en trainer, og derved også en anden intro. Det kan tænkes at du ikke gider gøre så meget i det, men der er også nogle som ikke er interesserede i dinosauer knogler eller gamle malerier, hvilket vil være synd at få ødelagt.

Hvis du har interessen for selv at gøre en indsats, så er der vejledninger til det her på bloggen. Hvis du har en samling af bånd eller disketter, og du gerne vil støtte os, men ikke har tid/mulighed for selv at gøre det, vil vi meget gerne gøre det for dig. Vi tager imod donerede medier med kyshånd – også selvom de har ligget i en fugtig kælder – hvis du gerne vil have en kopi af de sikrede disketter får du selvfølgeligt det. Hvis du ikke vil af med dine disketter, men vil låne os dem, er det lige så godt.

Det skal lige nævnes at sikringen af softwaren ikke kun er for cracks, og scene software som demoer og disk magaziner, men også for original spil, som også indebærer scanninger af æsker, manualer osv.

NOTE: Er du ved at smide dine medier ud fordi de har stået i en kælder og fået vand, eller har fået fugt på loftet, Så kontakt mig venligst inden. Data kan måske alligevel reddes. Bare smid mig en kommentar herinde. Email adressen vil ikke blive vist

NB: Artiklerne er stadig ved at blive skrevet, så kom venligst tilbage senere for flere af disse.

2 thoughts on “1. Hvordan man sikrer sine Commodore disketter/bånd til eftertiden – Introduktion.”

 1. Hej Tomse 🙂

  Har været lidt rundt på din blog. IIhhhhh altså, den der flæskesteg må efterprøves!!

  Når det så er sagt…. Jeg kan godt hjælpe, men det er ‘noget-for-noget’.

  Haves: Alt mellem 2.000 og 4.000 stk. 5.1/4″ disketter. Jeg har på ingen måde talt dem, men jeg har mindst to stk. Chiquita banan kasser fyldt – uden at disketterne er klemt på nogen måde og en mængde ‘løse’ ved siden af disse (ej heller optalt). Disse vil jeg da gerne låne dig, hvis du bor i KBH. området.
  Disketterne er opkøbt gennem de sidste to år via ebay, men jeg har lidt ‘samarbejdsproblemer’ med min hardware, C=64/128/128D og 1541/1571/1581.

  Spørgsmålene er mange og jeg finder det svært at, finde folk i den virkelige virkelighed, som jeg kan ‘spille-bold’ op af. Ønsket … på sigt… er direkte fysisk kontakt, så jeg med egne øjne kan se, hvordan dit/andres hardware spiller, når det er sat ordenligt op. Samt råd til indkøb af hardware f.eks http://store.go4retro.com/products/uIEC_SD.html

  Ønskes: Viden og hjælp til at ‘binde’ nyeste hardware sammen med originale hardware.

  Din blog hjælper, men da jeg ser det som en temmelig stor udskrivning, i forhold til mit ønske om indkøb og har mange ubesvaret spørgsmålt, finder jeg ikke at ‘noget-for-noget’ et ublu ønske 🙂

  Venligst

  Lars

  1. Hej Lars.

   Tak for din kommentar.

   Jeg vil meget gerne låne dine disketter til dumping.
   Jeg bor nord for Roskilde, men arbejder i Herlev/Glostrup, så KBH området er ikke så langt væk for mig 🙂

   Det danske community for C64 er desværre mangelfuldt. Så det er svært at finde personer der stadig i dag benytter sig af denne maskine. Men det er også en af grundene til at jeg har lavet denne blog. Du er velkommen til at kontakte mig med spørgsmål, og jeg skal efter bedste evne svare dem.

   Moderne hardware til gamle maskiner er desværre for det meste altid en stor udskrivning.

   Men før du investerer i en sd2iec eller tilsvarende uIEC, så skal du vide at mange spil der fylder mere end 1 fil og har egen turbo loader ikke virker med denne. Dette skyldes at spillet uploader turbo loaderen til diskettedrevet. Men da sd2iec ikke emulerer en 1541 med hardware (ram, rom og cpu) så virker disse spil altså ikke. Dog vil du i de fleste tilfælde kunne bruge denne. Går du skridtet videre og anskaffer dig enten en 1541 Ultimate, eller en Turbo Chameleon 64 så har du noget der kan emulere diskettedrevene næsten 100%.

   Jeg har selv bestilt en 1541 Ultimate II og afventer denne med posten inden for de næste par måneder. Ud over at den kan tage diskette images, så kan den også emulere cartridges, ramudvidelser osv. Chameleonen er stadig på beta stadie, men er ganske brugbar. Jeg må indrømme at med Chameleonen synes jeg man mister fornemmelsen af at sidde med rigtig hardware da den også kan virke selvom den ikke er sat til en C64.

   Hvis du ikke har problemer med det Engelske findes der mange websites til C64. Jeg arbejder selv for http://awesome.commodore.me Commodore is Awesome, som prøver at dække alle commodore maskiner, så er der selvfølgeligt også http://csdb.dk samt http://lemon64.com.

   Mvh Carsten / Tomse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.